Share Bookmark
Gilles de Berlaymont

Gilles de Berlaymont

Male 1545 - 1579  (34 years)    Has more than 100 ancestors but no descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

  • Name Gilles de Berlaymont 
    Birth ca.1545  Find all individuals with events at this location 
    Gender Male 
    Death 18 Jun 1579  Maastricht, Limburg, Nederland Find all individuals with events at this location 
    Siblings 4 Siblings 
    Person ID I680533  Geneagraphie
    Last Modified 15 Aug 2010 

    Father Charles de Berlaymont,   b. 1510   d. 4 Jun 1578 (Age 68 years) 
    Mother Adrienne de Ligne-Barbencon   d. 1563 
    Family ID F161463  Group Sheet  |  Family Chart

  • Event Map Click to hide
    Link to Google MapsDeath - 18 Jun 1579 - Maastricht, Limburg, Nederland Link to Google Earth
     = Link to Google Earth 
    Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

  • Notes 
    • stadhouder onder Spaans bewind van Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel (1572-1573), stadhouder van Gelre en Zutphen (1572-1577), plaatsvervangend stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht (1574-1577), stadhouder van Namen en Artesië (vanaf 1578, als opvolger van zijn overleden vader) en baron van Hierges. In 1572 werd hij toegelaten tot de Orde van het Gulden Vlies, op 2 september 1577 verwierf hij lidmaatschap van de Raad van State.

      In 1567 had Gilles aandeel in het beleg van Valencijn, de eerste belegering van de Opstand. Gilles sneuvelde tijdens het beleg van Maastricht.
    • Gilles van Berlaymont, ook kortweg Hierges genoemd, is de oudste zoon van graaf Charles van Berlaymont, stadhouder van Henegouwen. Hij onderscheidt zich in 1567 bij de inname van Valenciennes onder het bevel van Noircarmes.
      Margaretha van Oostenrijk laat begin 1567 drie Waalse regimenten samenstellen onder bevel van graaf Gilles van Berlaymont, Jean de Croy, graaf van Roeulx, en de graaf van Mansfeldt. Zij verdenkt haar tegenstanders, onder wie Hendrik van Brederode, ervan dat zij soldaten in de arm nemen voor een opstand. De hertog van Alva neemt de regimenten enkele maanden later over zodra hij in de Nederlanden is. Alva laat de graaf van Berlaymont een nieuw regiment van 2000 man samenstellen. Het aantal soldaten stijgt pijlsnel. Wanneer Alva terugkeert naar Spanje zijn meer dan 20.000 Waalse soldaten bij de Spaanse troepen ingelijfd.
      Berlaymont is ridder in de Vliesorde in 1572 en stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel (1572 - 1574) na de graaf van Megen en stadhouder van Gelderland (1572 - 1577). Berlaymont verdrijft de geuzen uit Twente met hulp van kapitein Vargas.
      Gilles de Berlaymont verdrijft met zijn broer Lancelot, de latere graaf van Megen, in februari 1573 staatse soldaten van Dirk van Haaften die vanuit Buren een blokhuis bij Ravenswaay veroveren. De geuzen willen de aanvoerroute tussen Den Bosch en Nijmegen tijdens het beleg van Haarlem controleren. In april proberen geuzen opnieuw de aanvoerlijnen te doorsnijden, maar stadhouder Hierges kan dit weer voorkomen.

      De stadhouder voorkomt dat geuzen een steunpunt inrichten in Kuinre aan de Zuiderzee, op de grens tussen Friesland en Overijssel, in mei 1573. Via het kasteel in Kuinre controleren de IJsselsteden de handel. De aanvoer van graan via de IJssel naar Amsterdam is veilig gesteld voor het Spaanse beleg rond Haarlem. (bron: J.W. Wijn Beleg van Haarlem) Wanneer Bossu in 1573 na de slag op de Zuiderzee achter de tralies verdwijnt in Hoorn benoemt de Spaanse leiding Berlaymont tot plaatsvervangend stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. Net als zijn vader schuwt hij het slagveld niet. Alva en Requesens waarderen zijn inzet als leider van het leger en met name de Waalse soldaten.

      De schepenen, burgemeesters en burgers van Stad Delden roepen stadhouder Gilles van Berlaymont, heer van Hierges, om hulp op 18 oktober 1574. Holtrichter van de grote boermarke van Delden, ritmeester Herman Ripperda, bedreigt de inwoners van Stad Delden, blijkt uit een brief die zich nog in het archief bevindt van de stad. Deze Herman Ripperda zou dezelfde Herman Ripperda zijn die in 1570 het Hof te Boekelo bouwt. (blz 84).

      Berlaymont probeert in mei 1575 het noorderkwartier van Holland te veroveren. Zijn Waalse soldaten ondernemen strooptochten. Maar vanuit zijn legerplaats in Beverwijk kan hij verder weinig ondernemen omdat Sonoy grote stukken land onder water zet. Op 20 of 28 juni 1575 verovert Berlaymont stad en kasteel Buren. Daarna concentreert hij zich op het zuiderkwartier van Holland. In augustus 1575 moordt Berlaymont Oudewater uit. Hij opent de aanval vanuit Utrecht en Buren en weet ook Schoonhoven op 13 of 24 augustus 1575 in te nemen. Hij heeft zijn soldaten niet meer in de hand. Zij richten een bloedbad aan onder de bevolking van Oudewater. Zij jagen zelfs katholieke geestelijken en nonnen over de kling. Berlaymont beheerst nu de IJssel en de Lek en probeert vervolgens Woerden te veroveren. Maar dat mislukt omdat de Hollanders het gebied onder water zetten.
      Hij klaagt op 31 maart 1576 in een brief aan de Raad van State over de miserabele toestand in zijn provincie. Vanaf 2 september 1577 maakt hij deel uit van de Raad van State. Na de dood van zijn vader in 1578 is hij stadhouder van Namen en Artesië en hoofd van de Raad van Financiën. Vlak voor de aanstelling sneuvelt hij op 18 juni 1579 bij het beleg van Maastricht.



Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources