Prof. Mr. Drs Frederik Bolkestein

Prof. Mr. Drs Frederik Bolkestein

Male 1933 -    Has 13 ancestors and one descendant in this family tree.

Personal Information    |    Media    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Frederik Bolkestein 
  Prefix Prof. Mr. Drs 
  Relationshipwith Francis Fox
  Born 4 Apr 1933  Amsterdam, NH, NL Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Person ID I654487  Geneagraphie
  Links To This person is also Frits Bolkestein at Wikipedia 
  Last Modified 13 Jan 2019 

  Father Mr. Dr. Nicolaas Bolkestein,   b. 1910, 's-Gravenhage, ZH, NL Find all individuals with events at this location,   d. 1993  (Age 83 years) 
  Family ID F287316  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 1 NN,   d. Yes, date unknown 
  Married
  • twee zonen en een dochter
  Children 
   1. Nico Gabbe Bolkestein,   b. 1961,   d. 02 Oct 2009  (Age 48 years)
  Last Modified 30 Jul 2012 
  Family ID F287321  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 2 Femke Boersma,   b. 11 Dec 1935, Amsterdam, NH, NL Find all individuals with events at this location 
  Married 1993 
  Last Modified 13 Jan 2019 
  Family ID F287320  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map Click to display
  Link to Google MapsBorn - 4 Apr 1933 - Amsterdam, NH, NL Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Photos
  654487.jpg
  654487.jpg

 • Notes 
  • Na het Barlaeus Gymnasium doorlopen te hebben, studeerde Bolkestein enige jaren wiskunde in de Verenigde Staten ; wiskunde, natuurkunde , filosofie en Grieks in Amsterdam ; economie in Londen (per correspondentie uit Oost-Afrika); en ten slotte rechten in Leiden . Tijdens zijn studietijd in Amsterdam was hij lid van het ASC en preses van de ASVA , hij woonde in Amsterdam aan de Bloemgracht en huurde een kamer van Leendert van den Muijzenberg . Ook was hij in 1957 drie maanden lid van de redactie van Propria Cures . Het werd geen succes en al na drie maanden werd hij door de andere redacteuren, onder wie Hugo Brandt Corstius , uit de redactie gezet. Zijn bijdragen aan PC werden in 1988 gebundeld. In 1976 publiceerde hij onder het pseudoniem Niels Kobet een toneelstuk in het Engels, getiteld Floris, Count of Holland. Twintig jaar later verscheen dit toneelstuk ook in het Nederlands.
   Bolkestein begon zijn carrière in het bedrijfsleven. Hij werkte van 1960 tot 1976 bij Shell ; hij werkte eerst voornamelijk in het buitenland, in Oost-Afrika (1960 tot 1964), in Honduras en El Salvador (van 1965 tot 1968), in Londen (van 1968 tot 1970), in Indonesië (van 1970 tot 1972) en als coördinator voor Midden-Oosten , Azië en Australië van Shell Chemie (1972 tot 1973), waarna hij drie jaar lang directielid van Shell Chemie in Parijs was. Hij verliet het bedrijf in 1976 met een gouden handdruk .
   In januari 1978 werd hij lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. In de periode 1982 - 1986 was Bolkestein staatssecretaris van Buitenlandse Handel in het Kabinet-Lubbers I . Daarna was hij weer gewoon kamerlid, gevolgd door een ministerschap: van 1988 - 1989 was hij Minister van Defensie in het Kabinet-Lubbers II . In 1989 nam hij wederom plaats in de Tweede Kamer, om daar vanaf 30 april 1990 de VVD-fractie te gaan leiden. Op 30 juli 1998 werd hij als fractievoorzitter opgevolgd door Hans Dijkstal .
   Bolkestein haalde regelmatig de pers door min of meer omstreden uitspraken, onder meer over de noodzaak tot het formuleren van nieuwe normen en waarden voor de samenleving, en over het Nederlandse vreemdelingenbeleid . Daarbij wees hij op de schaduwkanten van de multiculturele samenleving. Een voorbeeld is de uitspraak dat naar zijn mening kinderen van illegalen geen onderwijs zouden mogen volgen in Nederland. In 1997 publiceerde hij het boek Moslim in de polder, over zijn dialogen met vooraanstaande moslims over hun integratie in de Nederlandse samenleving.
   In oktober 1996 raakte Bolkestein in opspraak nadat het televisieprogramma Netwerk had onthuld dat hij minister Els Borst een briefje had geschreven met de aanhef 'Beste Els', waarin hij haar aandacht vroeg voor een farmaceutisch bedrijf, MSD, waarvan hij zelf commissaris was.
   Verder was niet duidelijk of hij een gesprek met een topambtenaar van Volksgezondheid had gevoerd in zijn hoedanigheid van fractievoorzitter of van commissaris. Uit ontevredenheid met het personeelsbeleid van MSD besloot hij zijn activiteiten voor MSD te staken.
   In april 1998 liet Bolkestein in een tv-debat me tde zittende premier Wim Kok weten dat hij "best bereid" was in zijn plaats minister-president te worden . In datzelfde jaar ontving Bolkestein de Thorbeckeprijs , een prijs voor politieke welsprekendheid.
   Op 23 mei 2005 gaf de Groep Menatep (van Michail Chodorkovski ) in Londen een persverklaring uit waarin zij aankondigde dat de heer Bolkestein een zetel had gekregen in de Raad van Advies van Menatep. Deze firma werd ook genoemd i.v.m. de affaire Clearstream van Ernest Backes .
   Sinds januari 2006 is Bolkestein president-curator van de Teldersstichting .
   Bolkestein was Europees Commissaris voor Interne Markt, de Douane Unie en Belastingen. Hij heeft veel bereikt voor het openen van één Europese markt. Onderdeel hiervan was het vereenvoudigen van het betalingsverkeer binnen het eurogebied. Eén van de richtlijnen in dit kader draagt zijn naam: de Bolkesteinmaatregel .
   Ook was Bolkestein als commissaris verantwoordelijk voor de regelgeving rondom intellectueel eigendom . Hij zette zich in voor de harmonisatie van nationale wetgeving inzake octrooien.
   Als enige commissaris sprak hij zich uit tegen het openen van onderhandelingen met Turkije over het toekomstig lidmaatschap van de EU .
   Op 18 november 2004 trad de commissie-Prodi af. Bolkestein werd opgevolgd door László Kovács voor belastingen, Charlie McCreevy voor interne markt, Günter Verheugen voor goederen en Franco Frattini voor de bescherming van persoonsgegevens.
   In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Intellectuele Grondslagen van Politieke Ontwikkelingen aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft .
   Tijdens de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2006 was Bolkestein lijstduwer voor de VVD in Amsterdam. Hoewel Bolkestein met voorkeurstemmen werd gekozen, zag hij van het lidmaatschap van de gemeenteraad af.


Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources