Share Bookmark
Herman van Zoelen

Herman van Zoelen

Male 1636 - 1702  (66 years)    Has 6 ancestors and more than 100 descendants in this family tree.

Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

  •   
    Name Herman van Zoelen 
    Birth 1636 
    Christening 26 Oct 1636  la Rochelle, Charente-Maritim, France Find all individuals with events at this location 
    Gender Male 
    Death 30 Sep 1702  Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland Find all individuals with events at this location 
    Prominent People (2) Click the arrow on the left to show/hide these 2 events. 
    Person ID I469705  Geneagraphie
    Last Modified 22 Feb 2017 

    Father Harmen van Zoelen   d. Yes, date unknown 
    Mother Magdalena de Moucheron,   b. 1604   d. 10 May 1662, la Rochelle, Charente-Maritim, France Find all individuals with events at this location (Age 58 years) 
    Family ID F186796  Group Sheet  |  Family Chart

    Family 1 Maria Soury   d. Yes, date unknown 
    Marriage
    • Van vijf kinderen was slechts één dochter volwassen geworden.
    Children 
    +1. Catharina van Zoelen,   b. 11 Apr 1684, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland Find all individuals with events at this locationd. Yes, date unknown
    Family ID F186795  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 3 Mar 2004 

    Family 2 Catharina de Cock   d. Yes, date unknown 
    Family ID F186799  Group Sheet  |  Family Chart
    Last Modified 3 Mar 2004 

  • Event Map Click to hide
    Link to Google MapsChristening - 26 Oct 1636 - la Rochelle, Charente-Maritim, France Link to Google Earth
    Link to Google MapsProminent People - vroedschap - - Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland Link to Google Earth
    Link to Google MapsDeath - 30 Sep 1702 - Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland Link to Google Earth
     = Link to Google Earth 
    Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

  • Notes 
    • Herman van Zoelen werd in het Franse La Rochelle geboren als zoon van Harmen van Zoelen en Magdalena de Moucheron.
      Vanuit La Rochelle werd veel graan naar Rotterdam geëxporteerd. Vooral de uitvoer van gerst was belangrijk omdat de Rotterdamse brouwerijen grote hoeveelheden gerst verwerkten. Het is daarom waarschijnlijk dat vader Harmen in La Rochelle in graan gehandeld heeft, misschien in compagnie met grootvader Joost van Zoelen die korenkoper van beroep was.
      Hoewel zijn vader en grootvader geen functies in het stadsbestuur uitgeoefend hadden, startte de regentencarrière van Herman al op jonge leeftijd. Als vijfentwintigjarige werd hij commissaris van het waterrecht, enkele jaren later vroedschap en in 1669 burgemeester.
      Van 1672 tot 1674 maakte hij bovendien nog deel uit van de raad van de Admiraliteit op de Maas.
      Deze snelle carrière zal voor een deel te danken zijn geweest aan het huwelijk met Maria Soury, waardoor Herman goede contacten in regentenkring verkreeg. Maria was namelijk de dochter van Andries Soury die, na een diensttijd bij de VOC als gouverneur 'ter kuste van Koromandel', in Rotterdam tot vroedschap benoemd werd.
      De moeder van Maria was Johanna van der Duyn, dochter van de vroedschap en bewindhebber Johan Allartsz. van der Duyn. Herman nam zitting in de Vroedschap toen zijn schoonvader in 1664 overleed. In 1692 werd hij door stadhouder Willem III ontslagen
      Aanleiding was het Costermanoproer, waarbij de bevolking van Rotterdam in opstand kwam tegen de baljuw Mr. Jacob van Zuylen van Nyevelt die van corruptie werd beticht.
      Omdat het stadsbestuur aan de wensen van het volk tegemoet kwam en de baljuw uit zijn ambt zette, terwijl Van Zuylen een beschermeling van de stadhouder was, ontsloeg Willem III in 1692 twee burgemeesters, waaronder Herman van Zoelen, enkele vroedschappen en de Rotterdamse pensionaris.
      Toen Willem III in 1702 overleden was en de Vroedschap automatisch weer het recht kreeg om zelf haar nieuwe leden te kiezen stelden de afgezette vroedschappen onmiddellijk pogingen in het werk om in hun oude waardigheid hersteld te worden.
      Met succes, want ze kregen de toezegging dat zij naar anciënniteit bij vacatures als eerste in aanmerking zouden komen. Voor Herman van Zoelen was het echter te laat omdat hij in 1702 stierf.
      Hoewel de omvang van het vermogen van Herman van Zoelen niet precies bekend is, was Herman ongetwijfeld één van de rijkere inwoners van Rotterdam. Volgens zijn testamenten bezat hij een huis aan de Hoogstraat en een huis, pakhuizen en erf ter waarde van 13.600 gulden in de Houttuin.
      Daarnaast was hij eigenaar van land te Delfgauw, Barendrecht, Poeldijk en Overschie, samen ter waarde van 24.750 gulden.
      Tenslotte was Herman door zijn tweede huwelijk met Catharina de Cock, dochter van een rijke bierbrouwer, in bezit gekomen van Het Huis ten Donck bij Ridderkerk.
      ************************************
      Herman van Zoelen bekleedde tal van Stedelijke ambten in Rotterdam , zat 32 jaar in de vroedschap was 5x weesmeester 10 jaar Gedeputeerde te Dagvaart ( afgevaardigde in de Statengeneraal ) was 2x Schepen 9x Burgermeester 3x Thesaurier en 3 x Boonheer en was verder van 1668-1702 bewindhebber Kamer Rotterdam van de VOC
      Woonde volgens het verpondings-cohier in 1666 op de Schiedamsedijk en werd aangeslagen voor 110 Gulden
      De familie van Zoeten was al in het begin van de zestiende eeuw in Rotterdam vertegenwoordigd. Zij waren grondbezitters of oefenden een beroep uit dat met landbouw-produkten verband hield. Diverse leden maakten deel uit van het stadsbestuur.



Home Page |  What's New |  Most Wanted |  Surnames |  Photos |  Histories |  Documents |  Cemeteries |  Places |  Dates |  Reports |  Sources